Rene Karpantschof 2

Sønderjyllands genforening og folkenes selvbestemmelse

DKK 50 kr. inklusive kaffe og kage
  • Foredrag og debat
Seest Sogn

Seest Sognehus, Kirketoft 2

Kolding

Birthe Keller Sørensen

Foredrag ved historiker René Karpantschof.

Genforeningen 1920 satte punktum for årtiers national strid, da man simpelthen delte Slesvig midtover langs nutidens dansk-tyske grænse.

René Karpantschof fortæller delingstankens historie med krig og tragedie, som kunne være undgået.

I 1920 spurgte man endelig slesvigerne selv, om de ville høre til Danmark eller til Tyskland. Den løsning var faktisk blevet foreslået fra både dansk og tysk side lige siden 1840erne. Men hver gang gik det galt, så i stedet udkæmpede man to blodige krige…

Foredraget giver eksempler på sønderjyske tragedier med familiebånd og venskaber, der brutalt rives over, og på soldaters, civiles og feltpræsters borgerkrigsoplevelser.

René Karpantschof er til daglig underviser, fagbogsforfatter, foredragsholder og konsulent på bl.a. DR’s genforeningsserie, ”Grænseland”, der sendes i 2020.

Tilmelding til kordegn Anni Pind Nielsen senest d.12. februar kl.12.

Der er flere datoer