Forbudte tekster blå sangbog_0.jpg (1)

Ændret pga. coronavirus

Åbning af udstilling: Det særligt danske?

28 mar
13.00—16.00
Gratis
  • Udstilling
Museum Vestsjælland

Sorø Museum. Storgade 17

Sorø

Vis kort
Læs mere

Kontaktperson

Rasmus Thorup

Åbningen af udstillingen udskydes pga. coronavirus

Udstillingen viser en række af de kulturspor, der blev sat af et dansk mindretal under pres i Sønderjylland efter 1864 og frem til Genforeningen. Det var en befolkning, som blev frataget retten til at tale dansk og sende deres børn i danske skoler og i flere tilfælde også deres ejendom.

Hvordan håndterer man sådan et pres gennem forskellige mere eller mindre synlige former for modstand? Hvilke spor har det sat sig, både i Sønderjylland og i resten af Danmark? Vi følger sporene og viser, hvordan de er kommet til udtryk gennem tiderne og har præget dansk kultur i nogle udvalgte sammenhænge og under fire overordnede temaer: Bedre Byggeskik, Kunsthåndværk, Folkehøjskolerne og Fælles sang.

Med udstillingen ønsker vi at bidrage til en øget forståelse af nationalstatens udvikling med udgangspunkt i det danske mindretal i Nordslesvig. Vi følger spørgsmålet om, hvad begrebet danskhed indebærer og for hvem. Dette kan spejle sig i nutidens diskussioner om danskhed og retten til statsborgerskab. Udstillingen er blevet til i samarbejde mellem Museum Vestsjælland og Museet på Sønderskov Udstillingen vises i Sorø fra 28. marts til 7. juni 2020.

Arrangementet er støttet af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningen.

Læs mere

Støttet af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningen.

Se alle arrangementer