Final 2020 Logo Artboard Rød Placeholder

Sogneaften: "Genforeningen 2020 - Optakt og dens betydning og grænselandet i dag"

DKK 20 kr.
  • Kirkelig aktivitet
Grundtvigskirken

Grundtvigskirken, Ribegade 74

Esbjerg

I 100-året for Genforeningen i 1920 kommer Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, og fortæller om optakten til Genforeningen, dens betydning og om grænselandet i dag.

Genforeningen var den største begivenhed i Danmarkshistorien i det 20. århundrede. Det kan næppe overvurderes, hvor dyb smerten var over nederlaget i 1864 og tabet af hertugdømmet, Slesvig, og hvor stor glæden blev i 1920. Begge årstal står mejslet ind i danskernes bevidsthed.

Med Tysklands nederlag i Første Verdenskrig og Versaillestraktaten i 1919 blev genforeningen mulig, hvorved der opstod et nyt grænseland med et dansk mindretal i Sydslesvig og et tysk mindretal i Sønderjylland samtidig med, at vores forhold til Tyskland ændrede sig. Tyskland har fra at være vores arvefjende ændret sig til i dag at være en af vores nærmeste allierede.