SB 2020 3 Format A

Sigurd Barrett fortæller om Genforeningen

25 jan
Der er flere datoer Se oversigten
14.00—15.00
DKK 50 kr.
  • Musik og sang
  • Foredrag og debat
  • Børn og unge
Foreninger i Højst Sogn

Øster Højst Filialskoles multihal, Skolegade 9, Øster Højst

Løgumkloster

Vis kort

Vi markerer Genforeningen i selskab med Sigurd Barrett, der indlevende og humoristisk fortæller om at rykke grænser og skabe fællesskab. Indtil 1920 var området syd for Kolding en del af Tyskland og præget af nationale konflikter.

Folkeafstemningen i 1920 betød, at den daværende grænse blev flyttet 50 km sydpå, hvor den ligger i dag, og Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Det blev fejret i hele landet, hvilket man den dag i dag kan se fysiske beviser på over hele landet i form af ca. 584 genforeningssten.

Den geografiske grænse har ikke rykket sig siden, men mentalt har vores grænser rykket sig: Siden Genforeningen er det lykkedes danskere og tyskere i grænselandet at finde sammen trods store modsætninger. Forskelligheden blev en styrke, fordi der blev udvist imødekommenhed, respekt og forståelse.

Det danske mindretal syd for grænsen og det tyske mindretal i Sønderjylland holder fast i deres nationale identiteter samtidig med, at de lever som en del af flertalsbefolkningerne. At kunne være forskellig og dog fælles er en afgørende forudsætning for demokratiet. Ved at markere 100-året husker vi hinanden på, at kulturforskelle og ’dem’ og ’os’ kan vendes til et ’vi’.

Der er flere datoer
Læs mere

Se alle arrangementer