Foredrag ved professor ved institut for grænseregionsforskning Steen Bo Frandsen, Syddansk Universitet Europas grænser har været under stadig forandring i det seneste århundrede. Det er ikke kun spørgsmålet om antallet af selvstændige stater eller hvor linjerne forløber, men i høj grad om grænsers betydning og funktion. Den europæiske integrationsproces arbejdede i den sidste del af 1900-tallet på at overvinde grænsernes blokerende betydning.
Det frie marked og den frie bevægelighed gav efter murens fald anledning til tanker om et grænseløst Europa. I nutiden er billedet skiftet og der tales og skrives om grænser, indre og ydre, i et væld af sammenhænge.
Nationale tendenser er atter på fremmarch. Grænsedragningen mellem Danmark og Tyskland har ikke ændret sig siden fastlæggelsen efter folkeafstemningerne i 1920. Grænsen har lige siden ikke kun været et spørgsmål mellem dansk og tysk. Grænsens karakter og dens forskellige udviklinger afspejlede altid de store internationale konjunkturer. I nutiden er det blevet en europæisk grænse som mange andre. Foredraget ser også på, hvordan denne udvikling og aktuelle forandringer påvirker grænseregionen i hundredåret for Slesvigs deling.
- 01 marts Hjørring
- 07 oktober 16.00 - Fredericia
- 07 oktober 19.30 - Billund