HansJørgenBonnichsen_Barn_af_904px.jpg

Gudenåhuset, Realskolevej 12,

Bjerringbro

Annette Højen Sørensen

Som barn af grænselandet vil Hans Jørgen Bonnichsen gennem familiens ikke altid lige lykkelige historie fortælle om, hvad det betyder at være en del af to kulturer. Fortællingen starter i 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland, der blev en del af det stortyske rige.

Det medførte, at 5000 unge sønderjyder mistede livet i 1. Verdenskrig i en kamp, der ikke var deres – heriblandt Bonnichsens tre onkler. Genforeningen i 1920 blev et lyspunkt, men 2. Verdenskrig helede ikke det belastede naboskab. I 1955 blev der åbnet mulighed for fredelig sameksistens ved en aftale mellem Bonn og København om beskyttelse af mindretallene.

En del af Folkeuniversitetets landsdækkenende foredragsturné i anledning af genforeningsjubilæet.

Støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal