Final 2020 Logo Artboard Rød Placeholder

Folkefest i Jelling: "Der må være en grænse - om sprog og rummelighed"

17 sep 2021
DKK 125 kr.
  • Foredrag og debat
  • Folkefest og festival
Brandbjerg Højskole og Grænseforeningen kreds 20

Brandbjerg Højskole, Brandbjergvej 12

Jelling

Karim Pedersen

Grænselandet er i et vist omfang lykkedes med at bygge bro mellem kultur og mennesker. Vi vender blikket mod grænselandet og spørger, hvad Danmark kan og skal lære i forhold til sprog og rummelighed, hvordan kan vi blive klogere på hinanden, vores samfund – og om der er en grænse? Det dansk-tyske grænseland har en særlig tilgang til det internationale samarbejde og det interkulturelle samliv, som på grænsen mellem to lande, med respektive nationale mindretal på begge sider, falder helt naturligt. Især mindretallene bryster sig i dag af en ikke-nationalistisk linje og taler om en både/og-identitet.

Glæd dig et en spændende temadag med 3 paneler, debat, samtale, oplæg og selvfølgelig en god frokost.
Ordstyrer: Knud Erik Therkelsen, generalsekretær for Grænseforeningen og tidl. forstander for Højskolen Østersøen.

Panelerne består af nogle af Danmarks førende eksperter og meningsdannere, med forstand på netop, sprog, kultur og rummelighed.

Dagen indledes med oplæg om grænsedragningen i 1920 v. René Karpantschof, sociolog, forfatter, foredragsholder og samfundsdebattør. Renes forfatterskab omfatter dansk og international faglitteratur om protestbevægelser, radikalisering og demokrati. Karpantschoff har virket som rådgiver for bl.a. Folketinget, Nordisk Råd, EU-kommissionen og Det Europæiske Politiakademi.

Dagsprogram:

09.15 Velkomst

09.30 Oplæg om grænsedragningen i 1920 v./ René Karpantschof og efterfølgende debat

10.15-10.30 Pause

10.30 Temapanel 1: Sprog som ramme/forståelse – som bærer af kultur
Kristian Ditlev Jensen, forfatter, radiovært og sognepræst
Hinrich Jürgensen, formand, Bund Deutscher Nordschleswiger, bestyrelsesmedlem i Slesvigsk Parti
René Karpantschof, forfatter og foredragsholder

11.30-12.30 Frokost
13.00 Temapanel 2: Rummelighed
Jan Jessen, historiker og foredragsholder. Tidl. leder af Den Slesvigske Samling.
Claudia Knauer, direktør, Deutsche Bücherei Apenrade
Gert Tinggaard Svendsen , professor, Institut for Statskundskab

14.15-14.30 Pause

14.30 Temapanel 3: Mindretal som værdi

Kim Andersen, generalkonsul i Flensborg
Siegfried Matlok, tidl. chefredaktør Der Nordschleswiger
Jørgen Kühl, rektor på A.P. Møller skolen og formand for ECMI
Tobias Wung Sung, forfatter og historiker

15.30 Afrunding

Pris: 125 kroner dækker frokost og formiddags- og eftermiddagskaffe.

Tilmelding til BH@brandbjerg.dk

Se hele programmet for Folkefesten i Jelling

Støttet af Kulturministeriets og Folketingets pulje til Genforeningsjubilæet 2020, Region Syddanmarks Kulturpulje, Sparekassen Jellings Fond, Nordea Fonden, Foreningen Plan Danmark, Grænseforeningen, Vejle Kommune