koret-med-flagstang.jpg

Sange fra tiden op til genforeningen

30 sep 2021
  • Musik og sang
Ældresagens Sangkor

Marina Fiskenæs, Fiskenæsvej 2

Gråsten

Tove Holm

Ældre Sagens Sangkor i Sønderborg genopliver sangene skabt i tiden, da Sønderjylland var tysk – og sangene derfor var forbudte. Det sker gennem seks fællessangs-arrangementer rundt om på Als og i Sundeved.

Sønderjyllands historie fra 1850 til 1920 kan fortælles gennem sang. Det har Ældre Sagens Sangkor sat sig for at vise publikum! Da Sønderjylland i 1864 blev tysk, forbød de tyske myndigheder en lang række dansk sange, som de anså for at være ophidsende. Det holdt dog ikke sønderjyderne fra at synge både gamle og nye sange, der ofte blev brugt som protest. Disse sange har været med til at forme den sønderjyske mentalitet – især den udprægede glæde ved fællessang og følelsen af fælles styrke den gang som nu.

Programmet indeholder flere forbudte sange og enkelte korsatser fra en ret ukendt ”Dybbøl- kantate”.

Korleder Tove Holm fortæller kort om baggrunden for sangene.

Støttet af Sønderborg Kommunes Genforeningen 2020 Pulje