Csm Joakim Garff Bac68d863f

Menneskefrygt. Kierkegaards refleksioner over det moderne samfund

16 okt 2021
16.30—17.45
DKK Ikke oplyst
  • Et Folkemøde i Ribe
Sekretariatet for Folkemødet i Ribe

Ribe Katedralskole, Salen, Puggaardsgade 22, 6760 Ribe

Ribe

Vis kort

Foredrag ved Joakim Garff som er centerleder for Kierkegaard Forskningscenteret

 

Med en usædvanlig følsomhed evnede Kierkegaard inden for det københavnske voldanlæg at opfange og beskrive en række sociale og psykologiske følgevirkninger af de politiske revolter, der midt i 1800-tallet fandt sted i byer som Paris og Berlin.

Sine analyser og mangeartede indtryk samlede han bl.a. i begrebet ”Menneske-Frygt”, der betegner det særegne forhold, at den frygt for overordnede instanser, som den moderne samfundsudvikling forsøgte at ophæve, fortsat fandtes, men blot havde fundet andre former og taget nye retninger. Den gamle frygt ytrede sig eksempelvis i en ny frygt for at adskille sig fra andre, hvilket dybest set skyldtes en angst for at blive og vedkende sig den person, man var anlagt til at skulle være. 

Foredraget skildrer en række af de forandringer, frigørelsesprocesser og nye trusselsbilleder, der set med Kierkegaards øjne kendetegner hans epoke, og trækker tråde op til vor tids forståelse af forholdet mellem individ og samfund. Endvidere vil foredraget belyse Kierkegaards tvetydige forhold til danskhed og det nationale.

Læs mere

Se alle arrangementer