Slesvig gennem århundreder
”Sønderjylland har som landsdel på kanten af det danske rige sin helt særegne historie. Området mellem Kongeåen i nord og Ejderen i syd har siden 400-tallet været et omstridt grænseland…”
Sådan indledes tobindsværket om Sønderjyllands Historie, og Genforeningen i 1920 skal ses i det lys (Tobindsværket Sønderjyllands Historie er udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland i 2009).
Det danske monarki mister hertugdømmerne
Det historiske Sønderjylland udgjorde fra 1200-tallets begyndelse et særligt hertugdømme, som snart også bar betegnelsen ”Slesvig”. Igennem århundreder omfattede det danske monarki også hertugdømmerne Holsten og Lauenborg, Norge, Island samt flere oversøiske besiddelser, men i 1800-tallet vandt ideen om nationalstater og demokrati frem. Det satte Europas traditionelle, sammensatte imperier under pres og førte til stigende spændinger mellem dansk og tysk i de sydlige hertugdømmer. Konflikten kulminerede i de to slesvigske krige 1848-50 og 1864, hvor Slaget ved Dybbøl i 1864 står som det stærkeste symbol for det danske nederlag.

Grænsen flytter til Kongeåen
Som konsekvens blev de tre hertugdømmer indlemmet i Preussen og dermed efter 1871 en del af det samlede tyske Kejserrige. Statsgrænsen mellem Danmark og Tyskland forløb nu langs Kongeåen, men syd om Ribe og syd for Kolding.
Selv om den dansk-tyske sproggrænse var rykket betydeligt mod nord i løbet af 1800-tallet, stod dansk sprog og kultur fortsat stærkt i de nordlige dele af det gamle hertugdømme Slesvig og dannede grobund for en stærk national bevægelse, der arbejdede for at få Sønderjylland helt eller delvist til Danmark. Formelt tog bevægelsen afsæt i § 5 fra Prag-fredsaftalen, hvor Østrig og Preussen indrømmede Danmark mulighed for en folkeafstemning i de nordlige distrikter. Denne folkeafstemning blev imidlertid først realiseret i kølvandet på 1. Verdenskrig, hvor idealet om ”Folkenes Selvbestemmelsesret” blev en hjørnesten i Versailles-Fredsaftalerne.

Dyk ned i flere af de historiske begivenheder
Aabenraa-resolutionen
Hvor skal grænsen gå og hvor må der stemmes?
Afstemningerne 10. februar og 14. marts og resultatet
Påskekrisen
Overdragelsen
Christian 10. besøger Sønderjylland
Udviklingen efter Genforeningen
Genforening, afståelse eller deling?
Læs mere om
Grænselandets historie på Grænseforeningens hjemmeside
Genforeningen og find undervisningsforløb og tidslinjer på Grænseforeningens hjemmeside ietgraenseland.dk
Genforeningen 1920 på danmarkshistorien.dk, Aarhus Universitet
1. Slesvigske Krig 1848-50 på danmarkshistorien.dk, Aarhus Universitet
2. Slevigske Krig 1864 på danmarkshistorien.dk, Aarhus Universitet
Fredstraktaten fra Freden i Prag 1866 på danmarkshistorien.dk, Aarhus Universitet
