Præsidiet

Det Sønderjyske Præsidium udgør sammen med den statslige styregruppe jubilæets officielle forankring og fastsætter de overordnede strategiske rammer for markeringen.

I præsidiet sidder repræsentanter for 7 syd- og sønderjyske kommuner, Region Syddanmark, regeringen og andre interessenter, bl.a. repræsentanter for mindretallene nord og syd for grænsen.

Præsidiet består af:

• Borgmestrene for de syv deltagende kommuner:
    • Kolding (Jørn Pedersen)
    • Vejen (Egon Fræhr)
    • Esbjerg (Jesper Frost Rasmussen)
    • Haderslev (H.P. Geil)
    • Sønderborg (Erik Lauritzen)
    • Tønder (Henrik Frandsen)
    • Aabenraa (Thomas Andresen)
  • Formand for Region Syddanmark (Stephanie Lose)
  • Den statslige repræsentant, udpeget af regeringen (Kim Andersen)
  • Formand for Bund Deutscher Nordschleswiger (Hinrich Jürgensen)
  • Formand for Sydslesvigsk Forening (Jon Hardon Hansen)
  • Formand for Grænseforeningen (Jens Andresen)
  • Formand for Historisk Samfund (Hans Schultz Hansen)
  • Næstformand for Museum Sønderjylland (Lars Kristensen)
  • Bestyrelsesformand for Danfoss (Jørgen Mads Clausen)

Præsidiet har udpeget Aabenraas borgmester Thomas Andresen som formand.

Præsidiet har nedsat et forretningsudvalg, der består af præsidiets formand og yderligere to medlemmer af præsidiet:

• Borgmester Thomas Andresen, Aabenraa (formand)
  • Borgmester Egon Fræhr, Vejen
  • Kim Andersen, statslig repræsentant

Læs kommissoriet for Det Sønderjyske Præsidium

Den statslige styregruppe
Regeringen har nedsat en statslig styregruppe, der skal bidrage til, at markeringen af Genforeningen bliver en national begivenhed. Styregruppen består af en repræsentant fra henholdsvis Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og Undervisningsministeriet. Kulturministeriet har formandskabet for styregruppen.

Læs kommissoriet for den statslige styregruppe

Den Slesvig-Holstenske Komité
Den tyske delstat Slesvig-Holsten har nedsat en komité, som forbereder delstatens markering af 100-året for den dansk-tyske folkeafstemning. Indsatsen er forankret i et sekretariatet, som er nedsat under delstatsregeringen. Præsidiet samarbejder med komitéen, særligt med henblik på grænseoverskridende aktiviteter.

Læs mere om delstatens markering af 100-året for den dansk-tyske folkeafstemning på Slesvig-Holstens hjemmeside