Den personlige og lokale fortælling

Mange kender de ”store” begivenheder i forløbet omkring Genforeningen: Kong Christian 10., der red over grænsen på den hvide hest, Genforeningsfesten på Dybbøl og Flensborg, der forblev på den tyske side.
Den lokale og personlige historie
Men Genforeningen var også en stærk begivenhed i de små (og ”store”) hjem, den fandt også sted i Skærbæk, Bylderup-Bov og Mommark. De mange faldne og tilskadekomne sønderjyder i 1. Verdenskrig havde efterladt sig dybe spor i familierne, og nu skete den næste omvæltning. Genforeningen betød stor glæde for mange, men lige så stor skuffelse for andre. Mange familier blev opdelt i dem nord og dem syd for grænsen, og erhvervsfolk måtte finde sig til rette med ny valuta, skatteforhold og handelsveje.


Genforeningen betød også nye tider for mange lokalsamfund: Den gjorde Højer til en midlertidig transithavn, Padborg til et logistisk center og bragte et splinternyt højspændingsværk til Aabenraa. Og den muliggjorde kraftanstrengelser som afvandingen af Tøndermarsken og den måske største ”udflytning” af statslige arbejdspladser i Danmarkshistorien.
Foreninger og institutioner fylder 100 år
Genforeningen blev samtidigt startskuddet for store dele af de foreninger og institutioner, som ikke kun det sydlige Danmark bygger på i dag. En række 100-års-jubilæer for skoler, idræts- og kulturforeninger vil derfor præge de kommende år.


På retsvæsenets område kan statsadvokaten og retten i Sønderborg følge sin historie tilbage til genforeningsåret, og det samme gælder embedslægeinstitutionen og statsskolerne i Aabenraa, Sønderborg og Tønder. Flere politiske partier kan også føre deres lokalafdeling i Sønderjylland tilbage til 1920, og det samme gælder adskillige fagforeninger samt branche- og arbejdsgiverorganisationer og visse banker.
Ved at granske gamle protokoller vil mange foreninger tilsvarende opdage, at de er børn af Genforeningen.
Der gemmer sig helt sikkert også en spændende fortælling i din landsby, i din patriciervilla eller dit lokale mejeri.
Og der gemmer sig en grænselandshistorie i rigtig mange danske familier mellem Skagen og Gedser, fra Amager til Ringkøbing.
Fortællingen om et Gæstebud
I den interaktive virkelighedsteaterforestilling "Fortællingen om et gæstebud" kom man helt tæt på den sønderjyske fortælling, da der blev stillet skarpt på de liv, der leves i grænselandets lokalsamfund 100 år efter Genforeningen. Forestillingerne var et samarbejde mellem OPE-N og Det Kongelige Teater og beskrives i den samlede publikation om Fortællingen om et Gæstebud.
Læs publikationen om Fortællingen om et Gæstebud
Man kan også opleve gæstebuddet i Gram Kirke 23. februar 2020 i TV Syds udsendelse "Gæstebuddet i Gram"
Rødetråde.dk
Hjemmesiden rødetråde.dk samler historier om familier, hvis historier går tilbage til genforeningstiden. Du kan også indtaste din familiehistorie på rødetråde.dk
Genforeningssten skaber lokale fortællinger over hele landet
Det er ikke kun i Sønderjylland, at der knytter sig lokale fortællinger til Genforeningen. Over hele landet - fra Lemvig til Allinge-Sandvig og fra Hjørring til Nykøbing Falster - har lokalsamfund taget initiativ til at rejse genforeningssten i taknemmelighed over Genforeningen i 1920. Der er rejst op mod 600 genforeningssten rundt om i Danmark, og på hjemmesiden genforeningssten.dk, som Grænseforeningen står bag, kan du finde sten i nærheden af dig.
Læs mere om genforeningsstenene
Besøg hjemmesiden genforeningssten.dk
Markering ved genforeningsstenen i Homå
2020 har budt på markeringer ved en hel række af de lokale genforeningssten, som her i Homå og Vejlby på Djursland, hvor lokalsamfundet 23. august markerede Genforeningen og befrielsen:
Programserier om den personlige og lokale fortælling
DKSyd
DKsyd sætter fokus på den lokale fortælling i programserien Adskilt - Genforenet - Efterladt. Serien formidler baggrund, konsekvens og daglig påvirkning af befolkning, institutioner og stemninger i grænselandet. Afsnittene kan ses på YouTube og på dksyd.dk
Forward Film
Forward Film fortæller en række personlige fortællinger fra grænselandet i Projekt 2020: En grænse. Dens mennesker. Deres historier. Filmene er løbende publiceret på Youtube og Facebook
Samarbejde om tv-programmer og artikler på tværs af grænsen
Flensborg Avis, Der Nordschleswiger, JydskeVestkysten og SHZ har samarbejdet om artikler og videoer under titlen 'Skæbner langs grænsen'. Videoerne er produceret i samarbejde med dk4 og Patos Film. Artikler og videoer findes på Flensborg Avis' hjemmeside.
Se og læs mere på Flensborg Avis' hjemmeside
Bogudgivelser



Sådan skriver andre 100 år efter Genforeningen
Kronik i Berlingske af Lotte Hansen, bestyrelsesformand, Golden Days, partner, Hansen & Ersbøll Agenda: 100 års hadkærlighedsforhold til Tyskland: Her er min farmors historie
Dyk ned i de øvrige temaer
Folkenes selvbestemmelsesret
Det gode naboskab til Slesvig-Holsten og Tyskland
Danmarks etablering som nationalstat - og fremtiden
Grænselandets aftryk i dansk musik, kunst og arkitektur
Erhvervsudvikling og vækstperspektiver
Danmarks regionaløkonomiske balance
De sønderjyske særtræk
Folkemødet og festen